2016年5月28日土曜日

食中毒 Food Poisoning

食中毒が起こりやすい季節が近づいてきました。


食中毒は英語で food poisoning


食中毒になった。 
I had food poisoning.
I suffered food poisoning.


食中毒の原因となる細菌やウィルスの一例
大腸菌 = E. coli
サルモネラ菌 = salmonella
ボツリヌス菌 = botulinus
ノロウイルス = norovirus



NHS Choices: Food poisoning
http://www.nhs.uk/conditions/food-poisoning/Pages/Introduction.aspx
”Food poisoning is an illness caused by eating contaminated food. It's not usually serious and most people get better within a few days without treatment.”

contaminated food = (細菌やウィルスに)汚染された食品


NHS Choices: 10 ways to prevent food poisoning 
http://www.nhs.uk/Livewell/homehygiene/Pages/Foodpoisoningtips.aspx
によると、家庭でできる食中毒予防として
Wash your hands.
Wash worktops.
Use separate chopping boards.
Store raw meat on the bottom shelf.
Cook food thoroughly.
などが挙げられています。
詳細はリンク先からどうぞ

生の食品を扱うときに気を付けたいですね。


厚生労働省:家庭でできる食中毒予防の6つのポイント
http://www1.mhlw.go.jp/houdou/0903/h0331-1.html