日本刀(Japanese Swords)
(2011.10) 英語ガイド自主勉強会を行いました。
武具について、各自好きなテーマで調べてきたことを発表しました。
日本語と英語で簡単に発表してもらいましたが、甲冑(当世具足)、兜、軍旗、弓、弓道、などいろんな話が聞けました。
私が選んだのは日本刀(Japanese swords)。
美術品として海外での価値が高いのと、翻訳の仕事で刃物に関する事を調べることも多いので興味を持ちました。
(ちなみに、仕事に出てくる刃物は、ドリル、リーマー、ボーリングバイト、スローアウェーチップなど工作機械に使われる切削ツールです。)
日本刀について調べたことを少し英語でご紹介
(素人のため、内容の正確さは保証しません...)
★特徴 Characteristics
Typical Japanese swords are single-edged, curved and long.
片刃で反りがある
They were traditional bladed weapons, art objects, offerings to shrines, or status symbols.
戦闘のため、美術品、神社の奉納用、権威の象徴
★名称 Names of Parts
・柄(つか)=tsuka; hit; holding part
・鐔(つば)=tsuba; cut guard;
Protect the holding hand from blade, and also to adjust the weight balance of whole sword.
・銘(めい)= mei; inscription or signature on sword handle base
・鞘(さや)=saya; case; cover of the blade; Made by lacquered wood, sometimes further wrapped with leather
・鋒(きっさき)、切っ先= kissaki; tip, point;
★歴史 History
・Sword making started sometime during the Kofun period (4-6th century) in Japan. They were basically variations of Chinese swords. They were double-edged and straight.
・Sometime during the Heian period, the curved Japanese swords were created.
・The Kamakura and Muromachi periods were the Golden Age of Japanese sword history.
参考サイト Reference Sites
http://www.angelfire.com/dragon/swords/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_sword
日本刀の製作行程
http://www.kajita-token.com/process.html
日本刀の鑑賞ポイント
http://www.kajita-token.com/appreciation.html
武具について、各自好きなテーマで調べてきたことを発表しました。
日本語と英語で簡単に発表してもらいましたが、甲冑(当世具足)、兜、軍旗、弓、弓道、などいろんな話が聞けました。
私が選んだのは日本刀(Japanese swords)。
美術品として海外での価値が高いのと、翻訳の仕事で刃物に関する事を調べることも多いので興味を持ちました。
(ちなみに、仕事に出てくる刃物は、ドリル、リーマー、ボーリングバイト、スローアウェーチップなど工作機械に使われる切削ツールです。)
日本刀について調べたことを少し英語でご紹介
(素人のため、内容の正確さは保証しません...)
★特徴 Characteristics
Typical Japanese swords are single-edged, curved and long.
片刃で反りがある
They were traditional bladed weapons, art objects, offerings to shrines, or status symbols.
戦闘のため、美術品、神社の奉納用、権威の象徴
★名称 Names of Parts
・柄(つか)=tsuka; hit; holding part
・鐔(つば)=tsuba; cut guard;
Protect the holding hand from blade, and also to adjust the weight balance of whole sword.
・銘(めい)= mei; inscription or signature on sword handle base
・鞘(さや)=saya; case; cover of the blade; Made by lacquered wood, sometimes further wrapped with leather
・鋒(きっさき)、切っ先= kissaki; tip, point;
★歴史 History
・Sword making started sometime during the Kofun period (4-6th century) in Japan. They were basically variations of Chinese swords. They were double-edged and straight.
・Sometime during the Heian period, the curved Japanese swords were created.
・The Kamakura and Muromachi periods were the Golden Age of Japanese sword history.
参考サイト Reference Sites
http://www.angelfire.com/dragon/swords/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_sword
日本刀の製作行程
http://www.kajita-token.com/process.html
日本刀の鑑賞ポイント
http://www.kajita-token.com/appreciation.html